Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%

Bez autora
May 26 2024

Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.

Grupa je uspješno premostila pad premija dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, objavila je danas ta osiguravajuća kuća.

Dobit prije oporezivanja koncerna u prva je tri mjeseca ove godine dosegla 43,3 milijuna eura, što je 153 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine, pa je ukupni obujam poslovanja, koji uključuje sve obračunate premije i ostale prihode, bio 488,7 milijuna eura, odn posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Obračunata bruto premija osiguranja u promatranom je razdoblju iznosila 448,7 milijuna eura, što je jedan posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su ostali prihodi iznosili 40 milijuna eura i ostali su nepromijenjeni u odnosu na isto razdoblje lani.

Kako ističu u Triglavu, grupa je u prvom kvartalu uspješno prebrodila pad premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji. Zamjetno je povećao obujam poslovanja ostalih segmenata, posebice segmenta nekretnina (za 12 posto), a rast su ostvarili i na tržištima Adria regije (za 14 posto) iu širem međunarodnom okruženju (za 19 posto), objasnio. Također su istaknuli da je grupa zadržala financijsku stabilnost i dobru kapitaliziranost.

U grupi, uzimajući u obzir očekivane uvjete poslovanja, do kraja godine očekuju ostvarenje planirane godišnje dobiti.

U međuvremenu je matična Zavarovalnica Triglav u prva tri mjeseca ove godine ostvarila čistu dobit od 24,9 milijuna eura, odn. 241 posto više nego u istom razdoblju lani, a dobit prije oporezivanja porasla je 235 posto na 29,4 milijuna eura.

Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav predlažu skupštini, koja će se održati početkom lipnja, isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici, što po trenutnoj cijeni dionice predstavlja pet posto dividendnog prinosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik